Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems Estelle Ejdeholm: “Rent ekonomiskt är det en smart lösning”

Estelle Ejdeholm bor i ett gammalt trähus i Stockholms skärgård. Hennes kök går i klassisk lantlig stil och här finns både en generös köksö och en kakelugn.

När Estelle Ejdeholm och hennes man Mikael flyttade till det nationalromantiska trähuset i Stockholms skärgård fanns där redan ett splitternytt kök. De tidigare ägarna hade låtit installera ett “Faktum”-kök från Ikea med luckor i mörk ek inför försäljningen. En lokal snickare hade satt upp köket och anpassat det efter rummets förutsättningar.

– Det var inget fel på köket men stilen kändes inte rätt för ett hus från tidigt 1900-tal, förklarar Estelle. De trärena luckorna och det svarta stengolvet skulle ha gjort sig bra i en modernare byggnad men vi ville förstärka det traditionella och lantliga. Vi bor i en kulturskyddad miljö och det ville vi skulle gå igen i interiören.
Det tog dock några år innan de gjorde slag i saken.

– Jag ville egentligen ha mörkgröna luckor, detaljer i blank mässing och skivor i vit marmor, men min man ställde sig ganska tveksam till den kombinationen. Vi enades om att välja vita luckor och i stället satsa på en mer färgrik tapet. Eftersom jag älskar William Morris mönstervärld så var valet enkelt – det fick bli tapeten “Fruit” som formgavs kring förra sekelskiftet. Då kallades mönstret “Pomegranate”.

Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Köket har gott om ljusinsläpp, och de gräddvita luckorna förstärker det ljusa intrycket. Två ugnar är praktiskt. I andra änden av rummet finns kakelugnen samt kyl och frys. Matta, Castle, från Kasthall. Foto: Thomas Hjertén
Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Tapeten, ”Fruit” från William Morris, går igen i frukostmatsalen som ligger i anslutning till köket. Foto: Thomas Hjertén
Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Kökshon i porslin är från Villeroy & Boch. Blandare i mässing, Nivito. Mjölkkannan i form av en ko kommer från franska Pillivuyt. Foto: Thomas Hjertén

Behöll stommarna

Det gamla kökets stommar var stabila och bra liksom planlösningen så Estelle och Mikael bestämde sig för att behålla dessa och bara byta luckor och bänkskivor. De kontaktade ett företag som är specialiserat på just denna typ av renoveringar.

– Rent ekonomiskt är det en smart lösning, säger Estelle. Många av de stora investeringarna var redan gjorde vilket bidrog till att vi kunde lyxa till det lite extra i valet av bänkskivor, köksho och blandare. Det kändes också fel att riva ut ett nytt kök bara för att vi inte gillade stilen.

Det nya köket fick spegelluckor som målades i gräddvitt. Skålhandtag och knoppar i mässing förstärkte den lantliga känslan. En stor porslinsho installerades samt en blandare i blank mässing med handtag i porslin.

– Vi köpte också en ny spis, förklarar Estelle. Jag hittade den billigt på en sajt för vitvaror. Jag är också väldigt nöjd med fläkten. Den ser gammaldags ut men är effektiv, energisnål och tystgående.

Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Den generösa köksön är platsbyggd och fungerar som arbetsbänk, matbord och förvaringsskåp. Foto: Thomas Hjertén

Platsbyggd köksö

Bänkskivorna ville paret skulle vara reptåliga och ha god motståndskraft mot hetta. De skulle inte heller missfärgas av solljus eller om någon råkade spilla vin eller något annat på dem. De fick då rådet att välja skivor i dekton. Dekton är ett kompositmaterial som tillverkas av råvaror som används i produktionen av porslins- och kvarts-ytor. Materialet kan användas till stora ytor utan snitt och skarvar.

– Bänkskivorna är oerhört tåliga och ser exakt ut som när vi köpte dem, nackdelen är att de inte känns så levande. I dag hade jag mixat dem med natursten. Men jag gillar verkligen de stora ytorna och att skivorna går runt hela spisen – det blev snyggt.

Även om Estelle och Mikael behöll samma planlösning som tidigare så var de helt överens om att bygga till en köksö.
– Den är väl tilltagen och erbjuder gott om förvaring. Den är perfekt för matlagning och bakning. När vi har gäster får den ofta fungera som buffébord, och vi sitter gärna här själva och äter både lunch och middag. Från sittplatserna ser vi också kakelugnen som står i köket. Det är mysigt.

Kakelugnen är från sent 1800-tal då det stod en liten stuga på tomten. Den har brunglaserat kakel och är fullt fungerande.

– Den ger härlig värme, säger Estelle. Om vi någon gång skulle drabbas av strömavbrott så behöver vi inte frysa. Ved har vi också gott om eftersom vi nyligen tog ner en björk i trädgården.

Kakelugnens färg tas upp i den mönstrade tapeten som de satt upp i köket och det angränsande lilla rummet som ibland används som frukostmatsal.

– Det blev mycket mer ombonat när vi satte upp tapeten. Det känns som om huset också gillar den lika mycket som vi. Det enda som saknas nu är fler gardiner och elementskydd – sedan är köket komplett.

Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Spisen med keramikhäll kommer från Smeg. Den går i gammaldags stil men har gott om moderna finesser. Foto: Thomas Hjertén
Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Kakelugnen ger både härlig värme och stämning till köket. Kuddar från Åhléns. Fårskinnsfällen köpte Estelle i Shepherds pop up-butik i Solna. Foto: Thomas Hjertén
Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Skålhandtag i mässing från Sekelskifte. Brödrost från Smeg/Bagaren och Kocken, kryddkvarnar från Le Creuset. Foto: Thomas Hjertén
Klassiskt lantkök hemma hos Hus & Hems chefredaktör
Framdukat i frukostmatsalen. Möblemanget från Lindome har paret ärvt av Mikaels farmor Ebba som tidigare drev antikaffär. Sammetsgardin från Jotex. Foto: Thomas Hjertén
Scroll to Top