Veckans drömmigaste hem: “Vi fann lugnet på Österlen”

Pelle och Charlotta Unger bor i en skånelänga från 1700-talet som ligger idylliskt på Österlen. Här har de skapat en kreativ oas där gammalt och nytt mixas med färgstarka inslag och konst.

Charlotta och Pelle Unger träffades i Stockholm, på den mytomspunna nattklubben Café Opera där de båda arbetade på 80-talet. Pelle fortsatte inom krogbranschen under 90-talet, men Charlotta sadlade om och satsade på en hantverksutbildning i keramik på Capellagården. 

– Jag tycker om kontraster och sådant som sätter guldkant på tillvaron, säger Charlotta. Att blanda den jordnära leran med inslag av guld har blivit mitt signum. 

Charlotta arbetar även som konstnär och designer. Hennes galleri och butik ligger i anslutning till hemmet, i det gamla stallet intill huvudbyggnaden.  

Även Pelle kom att ändra riktning i karriären. Sedan mitten av 1990-talet driver han sitt konstgalleri, Pelle Unger Gallery, i Stockholm och har under åren ställt ut fotografer som Christer Strömholm, Anders Petersen, Denise Grünstein och Jacob Felländer.

Deras älskade skånelänga på Österlen hittade de för snart 20 år sedan. 

– Det var inte så lätt för en göteborgare och en stockholmare att enas om var vi skulle bo, så det fick bli Österlen som ingen av oss har någon koppling till, säger Charlotta. Österlen är lite orört, opretentiöst – och bohemiskt, precis som vi.

Charlotta engagerade sig mest i husletandet.

– Jag tittade säkert på tjugofem olika hus, men inget var perfekt – tills jag såg det här och jag tänkte “här har vi det”. Platsen är magisk, det är så mycket himmel här. Innan jag klev ur bilen hade jag bestämt mig.

Det hon hade hittat var en skånelänga vid Kustvägen utanför Löderup från slutet av 1700-talet, och den var i extremt dåligt skick. Men läget var bedårande, gården ligger mitt i ett naturreservat.

– Vi ville vara närmare naturen, och huset ligger på en åker, men man kan ändå höra havets brus här. 

Från början fungerade huset som fritids- och helghus, men sedan tolv år tillbaka bor paret här permanent.

Den vita längan har fått mycket omvårdnad och kärlek. Fönsterkarmar och dörrar har målats i blått och taket har utrustats med flera små, men effektiva, takfönster som ger insidan mer luftighet. På insidan har takbjälkarna lämnats råa medan de flesta golvytor lin-oljats med vitt pigment. Eftersom det 180 kvadratmeter stora huset bestod av många små rum revs flera innerväggar. Vardagsrummet, som öppnats upp i nock, används också som bibliotek. Bortom köket ligger gästrum, badrum, Charlottas ateljé och en hall med utgång till stallet.

– Vi har renoverat och byggt i tjugo år nu, men det blir aldrig klart. Det är ett ständigt pågående projekt. 

Okonventionella inslag

Charlottas och Pelles kreativitet går igen i inredningen.

– Vi vill att vårt hem ska kännas levande. Allt används och hundarna får ligga i soffan. Vi gillar när det är bohemiskt, charmigt och färgstarkt.

Här finns moderna möbelklassiker och arvegods samt en ansenlig del av Pelles fotokonstsamling. Hemmet bjuder också på några okonventionella inslag.

– Det vackra kaklet ovanför spisen är ursprungligen ett franskt golvkakel som vi har satt upp på väggen, förklarar Charlotte. Och vår “Elefantstol” kommer från Indien och har ursprungligen fungerat som en sadel att sitta i då man rider elefant.

Charlotta arbetar med mycket färg och mönster i sin konst, och modet att blanda färger och mönster har hon överfört på hemmet. Samma filosofi går igen i trädgården. Den är charmig och balanserar mellan vildvuxen och lagom fixad.

Paret Unger har verkligen hittat hem på Österlen, men den forna göteborgaren återvänder kontinuerligt till Västkusten och den forna stockholmaren har inte släppt huvudstaden helt. Den gemensamma oasen på Österlen är dock hjärtat för detta bohemiska och kreativa par. 

Veckans drömmigaste hem:
Längan bestod tidigare av flera små rum, men paret har tagit ner väggar för att skapa rymd och ljus. Nu är det öppet mellan matsal och vardagsrum.
Veckans drömmigaste hem:
Bergèren – den stoppade fåtöljen – med ljus klädsel är en av Charlottas favoritmöbler. Stolarna med rött sammetstyg är arvegods från hennes mormor. Charlottas farfar har bidragit med de orientaliska mattorna. Han bodde ett tag i Turkiet och tog med sig mattor hem.
Veckans drömmigaste hem:
Under matsalsbordet ligger ingen matta – i stället har golvet målats med grå rutor. ”Sjuan”-stolarna, designade av Arne Jacobsen, är inköpta på auktion.
Veckans drömmigaste hem:
Trädgården går i samma anda som huset – den är lagom fixad och lite vildvuxen, men samtidigt charmig och tilltalande.
Veckans drömmigaste hem:
Franskt golvkakel har satts upp bakom spisen. Enligt Charlotta kan man aldrig ha för många skålar i olika storlekar. Keramiken med gulddetaljer är egen design.
Veckans drömmigaste hem:
Många ursprungsdetaljer har bevarats men köket från Marbodal är nytt. Här lagar paret gärna middag.
Veckans drömmigaste hem:
Charlotta både bor och har sitt arbete på gården. Att bara sitta ner en stund utanför verkstaden kan ge nya tankar och inspiration.
Veckans drömmigaste hem:
Uppdukat på gården. Backåkra ligger på en åker i ett naturreservat med närhet till havet. Här är det underbart att sitta ute och äta.
Veckans drömmigaste hem:
Veckans drömmigaste hem:
Scroll to Top