Så väljer du rätt kulör till husfasaden

Drar den nya fasadfärgen åt blålila, trots att den såg grå ut på färgprovet, eller sticker det nymålade huset ut alldeles för mycket i grannskapet? Fasadfärgen är något vi ska leva med i många år, och att välja rätt är inte helt enkelt.

Färgen på ett hus uppfattas olika beroende på många saker: arkitekturen, byggnadstraditionen, ljuset och om fasaden är putsad eller i trä är några exempel. För den som ska måla eller måla om sitt hus finns det därför flera saker att fundera på. Ska huset smälta in eller sticka ut? Hur ser grannhusen ut, och vilka färger har man traditionellt använt i området?

Enligt arkitekten Karin Fridell Anter, som har forskat på hur vi uppfattar färg, är det viktigt att ta reda på vad huset vill, och vad de omgivande husen vill. En villa byggd i nationalromantisk stil passar till exempel bättre som brun, eller kanske faluröd, än som rosa. Ett mörkt hus smälter också in i naturen mer än ett ljust, som tenderar att sticka ut och dra ögonen till sig. 

Ljusa färger lyfter fram huset, medan mörka färger gör det mer diskret. ”9938 Naturligt svart” från Demidekk är en dämpad svart kulör med en gråaktig underton som passar på fasader eller terrasser som man vill ska smälta in i omgivningen. Pris för Demidekks Svanenmärkta utomhusfärg Infinity, ca 4 000 kr/10 liter.
Alcros nya ”Bestå Arkitekt” för träfasader är en helmatt akrylatfärg som inte reflekterar lika mycket ljus som en blankare färg, och därför gör ett lugnare intryck, särskilt på mörka fasader. Samtidigt lanseras ”Bestå Accent”, en Svanenmärkt helmatt färg för fönster och snickerier. Kan brytas i ett stort antal kulörer. Pris ”Bestå Arkitekt”, ca 500 kr/liter.

Äldre hus är ofta ommålade flera gånger, och vill man färgsätta det i en tidigare kulör kan äldre färglager försiktigt skrapas fram med en vass kniv. Ett annat tips är att titta på andra hus och knacka på och fråga om färgkoden om man hittar något man gillar. 

Nordiska arkitekter föredrar materialets naturliga färg när de färgsätter nya hus, och träpanel och glas är de fasadmaterial som ökar mest i popularitet. Det visar en aktuell undersökning från Cembrit som tillverkar byggelement. Trendiga fasadfärger är också vitt, svart, grått och brunt, enligt arkitekterna som tror att vi kommer att få se mer åter­använda material och råa ytor på fasaderna i framtiden.
Inför våren har Beckers satsat på 12 nya lugna utomhus­kulörer i bland annat beige, gult och grönt och blått. Bland ­nyheterna finns också två vita kulörer och en grå, alla med en aning svärta och värme. På bilden ”Vintersken 208”. Pris Beckers ”Perfekt Plus fasad”, ca 500 kr/0,9 liter.

De färgprov man ser i färg­handeln skiljer sig mycket från det färdiga resultatet, och därför är det viktigt att provmåla innan man bestämmer sig. Till exempel upplevs fasaden alltid ljusare och klarare än färgprovet, och Karin Fridell Anter ger rådet att välja färgprov som är ”smutsigare” än den färg man vill ha. Man kan bli förvånad över att färgprov som man uppfattar som fula kan ge vackra fasader, menar hon.

– Vi ser mindre svärta hos kulören när den kommer upp på huset. Fasaden blir ljusare än färgprovet och riktigt ljusa kulörer kan ge hus som ser nästan självlysande ut. 

Färgen blir också starkare och mer kulört när den målas på fasaden, särskilt färgprover som redan är ganska starka. Så även ett färgprov i en milt gul färg kan ge en starkt gul fasad, medan ett färgprov i gammalrosa kan ge en kulör som uppfattas som grisskär.

3 skillnader mellan färgprov och fasad

1. Fasaden blir alltid ljusare och klarare än färgprovet. Välj därför färgprov som upplevs ”smutsigare” och har mer svärta än den färg du vill ha. 

2. Färgen blir ofta mer intensiv och mer kulört när den målas upp på fasaden.

3. Fasadfärgen upplevs ofta som lite mer blå än färgprovet. Gröna kulörer drar ofta mot blågrönt medan grå färgprover kan dra mot blålila.

Scroll to Top