Ät gott under vinterns fester – och spara tid och pengar

Äntligen står julen – överraskningarnas högtid – för dörren!

Nu doftar köket av goda julkryddor och på radion spelas klassiker som vi både älskar och sen mot slutet av december, to be fair, har tröttnat på. Men just nu är det all in julstämning och då ska melodierna spelas. Som vanligt har ambitionen om förberedelse inför julmiddag och klappar varit höga. Men sen när det närmar sig, så har en ändå inte riktigt hunnit med allt det där som var tanken. Med andra ord – julstöket är här, i år igen!

Julen innebär en hel del förberedelser. Klappar som ska handlas och planering av godsaker som ska bakas samt rätter som ska lagas. Ja, det är nästan så man önskade att det fanns ett life hack här att ta till. Tur då, att det är just vad det gör! Vi kan såklart inte garantera en 100% stressfri jul, men tillsammans med Johanne Mosgaard har vi sammanställt våra bästa tips. Dessa kommer att ta dig en bra bit på vägen och du spar dessutom pengar – när risken för matsvinn drastiskt minskar.

Johanne Mosgaard är en fantastisk matkreatör som driver Instagramkontot @johannemosgaard och bor på Nordjylland tillsammans med sin dotter, man och deras två hundar. Hon är expert på det vegetariska köket. Något som förenar Johanne och Zwilling är deras gemensamma målsättning om att på ett kreativt sätt minska matsvinnet. Scrolla ned för att ta del av ett kalasgott recept från Johanne – som garanterat kommer att förgylla vilket julbord som helst. Men först, läs vidare för att ta del av våra fem bästa tips.

Johanne Mosgaard fokuserar på att göra grön mat välsmakande och mättande och har gett ut fyra kokböcker.

Så överlistar du julstöket

1. Förbered och förläng matens hållbarhet

Vi vet att tiden kan vara knapp när du försöker få allt att gå ihop under julhelgerna. För att hinna med, kan du – tack vare en innovation från Zwilling – börja förbereda julbordets godsaker redan nu. Med serien Fresh and Save är det här möjligt och dessutom enkelt! Med vakuumförpackningsteknik kan du nämligen försegla mat. På så vis håller den sig fräsch upp till fem gånger längre än genom traditionell förvaring. Det här kanske låter krångligt. Det är det inte.

Serien innehåller lufttäta behållare och påsar och en lättanvänd vakuumpump. Med endast ett knapptryck har du förseglat dina råvaror. Nu bevaras matens hållbarhet, smak och konsistens. Det här minskar drastiskt risken för matavfall och kommer med det positiva utfallet – att du spar pengar.

2. Spara pengar – och tid

Med Fresh and Save kan du köpa ingredienser i förväg och förvara dem så att de håller sig fräscha längre. Det betyder att du kan dra nytta av erbjudanden och rabatter i matvarubutiken innan de tar slut och ändå ha färsk mat lagom till säsongens höjdpunkt – julmiddagen.

3. Enkelheten är A & O

Vi vet att din tid är dyrbar. Och när du väl sätter tänderna i förberedelserna måste det gå smidigt till. Något utrymme för ”krångel och stök” finns inte. Tur då att serien Fresh & Save är så praktisk. Med endast ett knapptryck skapar du en lufttät försegling med vakuumpumpen. Tack vare sitt litiumbatteri behöver den sällan laddas och med en behändig storlek får den plats i besticklådan. Alltid nära till hands när du behöver den.

Både behållare och påsar klarar mikrovågsugn och frys. Behållarna i glas är dessutom ugnssäkra så du kan tillaga maten direkt i dem. Förutom till förvaring passar påsarna även för marinering och är särskilt väl lämpade för sous vide. Sen, när du är klar behöver du inte oroa dig för rengöringen. Både påse och behållare tål att köras i diskmaskin. När det är enkelt att förbereda och förvara maten, finns det mer tid att njuta av julens speciella stunder ihop med din familj.

4. Slipp att slänga julens matrester

Mums! Efter jul- och nyårsafton ska familjen njuta av de goda rätter och sötsaker som blivit över. Behållarna från Fresh & Save finns i flera storlekar och med ett knapptryck på vakuumpumpen har du snabbt tillvaratagit matresterna. Kanske ska barnen i väg på aktiviteter i mellandagarna? Fresh & Save innehåller även praktiska lunchlådor för dem, så du kan förbereda direkt. Maten håller i flera dagar och står då redo till utflyktsdagen.

Efter en underbar julmiddag är det så dags att luta sig tillbaka och njuta av stunden. Med Zwillings Fresh and Save vinkork kan du förlänga vinets hållbarhet och behålla dess smak. Det är den perfekta avslutningen på en god måltid.

5. Tid för att njuta mer

Slutligen, kom ihåg att julen handlar om att spendera tid med dina nära och kära. Ta en paus – stanna upp – och njut av dom fina ögonblicken. Genom smidig food prep inför vinterns alla festligheter och lika enkelt tillvaratagande av resterna spar du inte bara tid utan också pengar. Det här är en av förhoppningarna bakom Fresh & Save – att ge dig mer avkoppling i jul och mer tid med dem du gillar allra mest.

Psst! Ett sista tips inför 2024

Tycker du också att smoothies kan bli lite trista dagen efter du att du mixat dem? Tänk vad smidigt det hade varit om de gick att förbereda också smoothies i förväg. Så att det bara var att ta med sig när du är på språng. Vakuumpumpen från Fresh & Save fungerar faktiskt med Zwillings blender Enfinigy. Så att du genom topplocket på mixern enkelt kan vakuumförsegla dina favoritsmoothies. Minns att vakuumet gör att maten håller sig fräsch upp till gem gånger längre. Kickstarta 2024 med färdiga smoothies för en hel vecka.

Recept: Grönkålssallad med pumpa, quinoa och apelsinvinägrett

Här kommer Johannes lättlagade recept att duka fram under vinterns festligheter.

För 4-5 personer:
1/2 pumpa
1 dl quinoa
150 g grönkål
1/2 granatäpple
50 g pumpafrön
2 msk olivolja
1/2 salt

Förvärm ugnen till 200 grader. Dela pumpan på mitten och ta bort kärnorna. Skär bort skalet (du kan också låta det sitta kvar om du använder ekologisk pumpa). Skär pumpan i stora tärningar, vänd runt med olja och lite salt, lägg på en bakplåt och baka i ugnen i ca 20 minuter. Koka under tiden quinoan i 2 dl lättsaltat vatten i ca. 13-15 minuter tills fröna har poppat upp.

Ta bort den grova stjälken från grönkålen och hacka grönkålen fint. Skala granatäpplet och rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de är gyllene och doftande.

Låt de bakade pumpabitarna och quinoan svalna något och blanda sedan med granatäppelkärnorna (spara lite extra till toppingen) och apelsinvinägretten. Toppa slutligen med rostade pumpakärnor och extra granatäppelkärnor. Salladen kan serveras varm eller kall.

Vinägrett med apelsin:
1 apelsin
1-2 msk vitvinsvinäger
1 msk extra jungfruolivolja
1 msk lönnsirap
1 nypa salt
nymalen peppar

Dela apelsinen på mitten och pressa saften med en juicepress eller med händerna. Blanda apelsinjuicen med vitvinsvinäger, olivolja, sirap, salt och peppar.

Smaka av efter tycke och smak. För mer sötma, tillsätt lite sirap. För mer syra, tillsätt vinäger. För mer kropp, tillsätt mer olja. Om du vill ha den starkare, tillsätt peppar och slutligen, naturligtvis, salt efter behov.

Så, öka upp din tid för julmys och koppla av med hjälp av fresh and save.

Ta del av Bagaren och Kockens bästa erbjudanden på serien här – just nu, upp till 30%!

Scroll to Top